Worden we betrokken bij de ontwikkeling van onze wijken, buurten en dorpen?
Is de gemeente het beter gaan doen in zijn interactie met inwoners en organisaties in buurten en wijken? Voelen inwoners zich daardoor betrokken? En worden wensen en klachten beter opgevolgd?
Geef je mening! Hoe staat Tilburg er voor op het gebied van inwonersparticipatie?
Is er voldoende bereikt en wordt er voldoende gedaan? Waar ben je tevreden over? Waar ben je niet tevreden over? Wat ontbreekt er volgens jou? Heb je ideeën of voorstellen? Op welk gebied of onderdeel moet er een tandje bij? En waar mag het een tandje minder?
Dat wil de gemeenteraad graag van je weten. Tot vrijdag 3 juli bestaat voor iedereen in Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout de mogelijkheid om te reageren op de resultaten van de Tussenbalans.
Raadsleden gaan ook graag met jou in gesprek om jouw mening of ideeën te horen. Meld je aan voor de videobijeenkomst Inwonersparticipatie!. Meer informatie >>
Wil je weten wat er in de Tussenbalans staat en wat onder dit thema valt? Klik dan op de onderstaande onderdelen.
Samen en dichtbij, zo wil de gemeente voor en met inwoners aan de slag. Dus met aandacht voor mensen in hun wijken, buurten en dorpen en met aandacht voor de dingen die daar spelen. De gemeente is duidelijk over wat er wel en niet kan. Maar tegelijk wordt serieus geluisterd en gekeken naar wat inwoners willen en mogelijk zelf kunnen. Zij weten immers vaak wat nodig is om hun woon- en leefomgeving te verbeteren. Initiatieven vanuit de samenleving worden gestimuleerd en bereiken de bureaus en agenda’s van wie er in de gemeentelijke organisatie of bij het bestuur over gaat.
De gemeente pakt zaken aan samen met de mensen in wijken, buurten en dorpen. Iedereen kan bij de gemeente terecht met grote en kleine ideeën. Mensen kunnen ook zelf aan de slag in hun omgeving en krijgen daar de ruimte voor. Het wijkgericht werken wordt verder verfijnd, waarbij de wijkwethouders aanjagers van de dialoog zijn. Samen met inwoners maakt de gemeente wijkagenda’s, waarin de afspraken staan hoe er samen aan een schone, hele, groene en veilige wijk wordt gewerkt. En ook aan een duurzame en sociale wijk.
Wanneer je in grote lijnen kijkt naar inwonersparticipatie, zijn dit de belangrijkste feiten:
- Het ruimte geven aan initiatieven uit de samenleving heeft geleid tot een veelheid aan burgerinitiatieven.
- De laatste jaren hebben duidelijk gemaakt dat een succesvolle ontwikkeling van de stad om een gezamenlijke aanpak vraagt en begint bij wat (toekomstige) inwoners nodig hebben. Zo is onder andere in de Reeshof, Piushaven en binnenstad intensief samengewerkt met partners en inwoners.
- De wijkagenda’s worden steeds meer gemeengoed. In zes wijken wordt hiermee al gewerkt. In tien wijken zijn de wijkagenda’s in een vergevorderd stadium. En in nog eens zes wijken zijn de wijkagenda’s in ontwikkeling en zijn hierover de gesprekken gaande met inwoners, ondernemers en andere partners.
- Er wordt geoefend met andere vormen van wijkgericht werken. Bijvoorbeeld bij de pilot Noordhoek in het kader van de Omgevingswet en in het project Noord Schoon. Hierdoor worden ervaringen opgedaan om steeds beter met inwoners in wijken samen te werken.
Zoomen we in op het onderwerp inwonersparticipatie, dan valt het volgende te noteren:
- Het in september 2018 gestarte experiment ‘Maak je Punt’ waarbij inwoners onderwerpen en initiatieven bij de raad op de agenda kunnen krijgen.
- In oktober 2019 was er voor het eerst een jongerenpitch. Het onderwerp was de begroting 2020, maar jongeren konden ook in bredere zin ideeën aandragen over de toekomst van hun stad. Ook in 2020 heeft een editie plaatsgevonden. De jongerenpitch zal regelmatig terugkomen.
Niet alles wat in de periode 2018-2020 moest gebeuren, is al gedaan. Er zitten ook zaken nog in de pijplijn, waarover al wel besluiten zijn genomen.
- Er zijn nog verbeterstappen nodig. De gemeente wil nog meer openstaan voor initiatieven uit de samenleving. Hiervoor wordt een Actieplan Inwonersparticipatie opgesteld.
- Bij plannen voor de openbare ruimte heeft de gemeente stappen gezet om de dialoog met inwoners en partners te verbeteren. Intensivering van de samenwerking levert tastbare resultaten op, maar is nog niet altijd gemeengoed.
- Bekeken wordt hoe de communicatie met bewoners rond bouwplannen kan worden verbeterd, wanneer niet de gemeente maar een andere partij het plan uitvoert.